Miło nam poinformować Państwa, iż otrzymaliśmy nagrodę Top Innowacje lipiec 2016 za podłoże Uniwersalne w opakowaniu biodegradowalnym. Wręczenie nagrody odbyło się 8 listopada na VI Forum Branży Ogrodniczej.

Poniżej wywiad na temat podłoża.

O innowacyjnym Podłożu uniwersalnym warzywno-kwiatowym w biodegradowalnym opakowaniu nagrodzonym w lipcu Top Innowacją, z Lidią Wiśniewską, właścicielką firmy Ark-Pol, rozmawia Agnieszka Idziak, redaktor naczelna „Biznesu Ogrodniczego”

Czym nagrodzony produkt wyróżnia się na rynku, co świadczy o jego innowacyjności?

Podłoże w opakowaniu biodegradowalnym jest innowacją na skalę Polski, wsparte dotacją unijną przez Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego. Projekt opakowania został przygotowany z jak najmniejszym zastosowaniem substancji chemicznych, wykorzystaliśmy prostą grafikę, kierującą uwagę na dbałość o środowisko. Opakowanie po zużyciu pod wpływem słońca i wody ulega oksybiodegradacji.

 

Na czym ona polega?

Oksybiodegradacja to rozkład tworzywa sztucznego następujący w wyniku zastosowania dodatku d2wÂŽ. Do degradacji tworzywa sztucznego dochodzi po zakończeniu jego założonej przydatności do użycia. Dzięki temu, w bezpośrednim kontakcie z czynnikami atmosferycznymi w procesie oksybiodegradacji tworzywo sztuczne ulega rozkładowi już w czasie 60-180 dni, a maksymalny czas jego rozkładu jest szacowany na ok. 24 miesiące. Rozkład jest przyspieszany pod wpływem ciepła, promieni słonecznych lub innych czynników fizycznych. W wyniku procesu oksybiodegradacji powstaje dwutlenek węgla, woda i śladowe ilości biomasy, substancje w pełni bioasymilowane przez mikroorganizmy.

 

Nie tylko opakowanie jest ważne, ale i jego zawartość. Jakie są cechy wyróżniające podłoże?

Uniwersalne podłoże warzywno-kwiatowe to gotowa mieszanka torfowa z użyciem torfu wysokiego i torfu niskiego z dodatkiem dolomitu – naturalnego minerału odkwaszającego glebę. Jest źródłem wapnia i magnezu, który poprawia jednocześnie jej chemiczną i fizyczną strukturę. Wnosi do gleby mikroelementy, które spełniają ważne funkcje w roślinie, takie jak regulowanie procesu asymilacji, wytwarzanie barwników i enzymów. Zwiększa odporność roślin na wymarzanie, przechodzi do roztworu glebowego i jest łatwo przyswajalny przez rośliny, znacząco zwiększa plony. Dolomit jest naturalnym nawozem mineralnym uzyskiwanym z dolomitu surowego. Podłoże nie zawiera związków chemicznych, toksycznych, metali ciężkich ani bakterii

 

Czym nagrodzony produkt wyróżnia się na rynku, co świadczy o jego innowacyjności?

Podłoże w opakowaniu biodegradowalnym jest innowacją na skalę Polski, wsparte dotacją unijną przez Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego. Projekt opakowania został przygotowany z jak najmniejszym zastosowaniem substancji chemicznych, wykorzystaliśmy prostą grafikę, kierującą uwagę na dbałość o środowisko. Opakowanie po zużyciu pod wpływem słońca i wody ulega oksybiodegradacji.

 

Na czym ona polega?

Oksybiodegradacja to rozkład tworzywa sztucznego następujący w wyniku zastosowania dodatku d2wÂŽ. Do degradacji tworzywa sztucznego dochodzi po zakończeniu jego założonej przydatności do użycia. Dzięki temu, w bezpośrednim kontakcie z czynnikami atmosferycznymi w procesie oksybiodegradacji tworzywo sztuczne ulega rozkładowi już w czasie 60-180 dni, a maksymalny czas jego rozkładu jest szacowany na ok. 24 miesiące. Rozkład jest przyspieszany pod wpływem ciepła, promieni słonecznych lub innych czynników fizycznych. W wyniku procesu oksybiodegradacji powstaje dwutlenek węgla, woda i śladowe ilości biomasy, substancje w pełni bioasymilowane przez mikroorganizmy.

 

Nie tylko opakowanie jest ważne, ale i jego zawartość. Jakie są cechy wyróżniające podłoże?

Uniwersalne podłoże warzywno-kwiatowe to gotowa mieszanka torfowa z użyciem torfu wysokiego i torfu niskiego z dodatkiem dolomitu – naturalnego minerału odkwaszającego glebę. Jest źródłem wapnia i magnezu, który poprawia jednocześnie jej chemiczną i fizyczną strukturę. Wnosi do gleby mikroelementy, które spełniają ważne funkcje w roślinie, takie jak regulowanie procesu asymilacji, wytwarzanie barwników i enzymów. Zwiększa odporność roślin na wymarzanie, przechodzi do roztworu glebowego i jest łatwo przyswajalny przez rośliny, znacząco zwiększa plony. Dolomit jest naturalnym nawozem mineralnym uzyskiwanym z dolomitu surowego. Podłoże nie zawiera związków chemicznych, toksycznych, metali ciężkich ani bakterii

 

Czym nagrodzony produkt wyróżnia się na rynku, co świadczy o jego innowacyjności?

Podłoże w opakowaniu biodegradowalnym jest innowacją na skalę Polski, wsparte dotacją unijną przez Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego. Projekt opakowania został przygotowany z jak najmniejszym zastosowaniem substancji chemicznych, wykorzystaliśmy prostą grafikę, kierującą uwagę na dbałość o środowisko. Opakowanie po zużyciu pod wpływem słońca i wody ulega oksybiodegradacji.

 

Na czym ona polega?

Oksybiodegradacja to rozkład tworzywa sztucznego następujący w wyniku zastosowania dodatku d2wÂŽ. Do degradacji tworzywa sztucznego dochodzi po zakończeniu jego założonej przydatności do użycia. Dzięki temu, w bezpośrednim kontakcie z czynnikami atmosferycznymi w procesie oksybiodegradacji tworzywo sztuczne ulega rozkładowi już w czasie 60-180 dni, a maksymalny czas jego rozkładu jest szacowany na ok. 24 miesiące. Rozkład jest przyspieszany pod wpływem ciepła, promieni słonecznych lub innych czynników fizycznych. W wyniku procesu oksybiodegradacji powstaje dwutlenek węgla, woda i śladowe ilości biomasy, substancje w pełni bioasymilowane przez mikroorganizmy.

 

Nie tylko opakowanie jest ważne, ale i jego zawartość. Jakie są cechy wyróżniające podłoże?

Uniwersalne podłoże warzywno-kwiatowe to gotowa mieszanka torfowa z użyciem torfu wysokiego i torfu niskiego z dodatkiem dolomitu – naturalnego minerału odkwaszającego glebę. Jest źródłem wapnia i magnezu, który poprawia jednocześnie jej chemiczną i fizyczną strukturę. Wnosi do gleby mikroelementy, które spełniają ważne funkcje w roślinie, takie jak regulowanie procesu asymilacji, wytwarzanie barwników i enzymów. Zwiększa odporność roślin na wymarzanie, przechodzi do roztworu glebowego i jest łatwo przyswajalny przez rośliny, znacząco zwiększa plony. Dolomit jest naturalnym nawozem mineralnym uzyskiwanym z dolomitu surowego. Podłoże nie zawiera związków chemicznych, toksycznych, metali ciężkich ani bakterii